Acest articol este despre acei conducători, directori care preiau această funcție sau cresc în această funcție din colectiv existent.
Persoanele care vin la funcții de conducere, dar și cele care pătrund într-un colectiv deja format, comit un șir de greșeli, care uneori devin fatele fie pentru ei ca directori, fie pentru companie.
Azi vedem pe scurt care sunt aceste greșeli, în funcție de momentul și persoanele față de care sunt acestea comise:
Perioada de 31 zile după preluarea funcției
Primele zile într-o nouă funcție sunt complicate, din mai multe considerente. În această etapă e important să se realizeze următoarele:
- Cereți (acest verb e potrivi în acest context) de la superior lista completă a cerințelor de jure și de facto față de poziție. Determinați zona de acțiune și oamenii care vă sunt în subordine. De obicei, responsabilitățile de facto sunt mai mari decât cele descrise în fișa de post, iar atribuțiile și drepturile mai puține decât în fișa de post J.
- Prezentați-vă colectivului menționați detalii importante despre propria personalitate, fără apă, doar cifre și reale succese (cum ați ajuns în această funcție, ce merite aveți, unde ați mai activat, care sunt scopurile și obiectivele...)
- Marcați fizic teritoriul-faceți anumite schimbări mici de design, spațiu sau/și mobilier.
- Stabiliți limita de discuție cu subalternii: permiteți și cereți să vi se vrobească atunci când sunt întrebați pe subiecte care vă interesează. Altfel tendința oamenilor este să vă transmită toate informațiile și vă veți transforma în spam informațional.
- Nu vă faceți favoriți, nici inamici. Sunt toți la fel și sunt toți parte din echipă, deocamdată
- Penalizați atunci când e cazul, dar ascultați motivele erorii.
- NU PERMITEȚI cuiva dintre angajați să se apropie mai mult decât e rezonabil, nu încurajați relațiile preferențiale.
Dacă tocmai ai venit într-un colectiv nou sau colectivului în care lucrezi i s-a atribuit un nou manager, ia în considerare următoarele momente:
Cu șeful:
- Nu îți bârfi colegii, în speranța să devii mai aproape de șef
- Îndeplinește prima sarcină corect, rapid și calitativ, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să rămâi peste programul de lucru
- Când primești prima sarcină, nu te preface că înțelegi totul din jumatate de cuvânt. Dă 2-3 întrebari în plus, ca să fii sigur ca ai înțeles totul corect. Concretizează sub ce formă superiorul tău dorește să fie anunțat că lucrul a fost terminat (mesaj, sunet, mail, etc.).
Relațiile cu colegii sunt la fel de importante și au o influență puternică asupra modului în care vei evolua în cadrul unei companii, dar și a dispoziției cu care vei merge la serviciu zilnic.
Iată de ce, te sfătui să:
- Păstrezi o atitudine egală față de subalterni (atunci când îi ai).
- Nu ieși la cafea sau la discuții personale cu cineva dintre ei, până când nu identifici ce reprezintă fiecare dintre ei. O poți face doar cu persoane de rangul tău sau de rang mai superior.
- Nu accepta favoruri, refuză politicos. Autoritatea reiese dintr-o înțelegere corectă și obiectivă a situației.
- Atunci când te confrunți cu anumite obiecții sau pretenții de la subalterni, evită sa reacționezi nervos sau agresiv. Cel mai bine este să lași să treacă o anumită perioadă de timp, după care să stabiliți împreună o zi și o oră în care să discutați despre situația care s-a creat.
- Este extrem de important să clarifici orice neînțelegere sau conflict, pentru a elimina tensiunea în procesul de muncă;
- Dacă ai fost numit drept lider într-un colectiv în care ai lucrat anterior, să nu îți fie frică că vei fi ironizat, atunci când vei adopta un ton mai superior. Acestea vor înceta în scurt timp.
- În prima zi când ocupi noua funcție, trebuie să ai un aspect ireproșabil și un costum nou.:)
Director nu-i ușor să fii, dar e posibil, atunci când punem intuiția, simțul realității, cunoștințele și acțiunea la lucru.